Ogród w stylu wiejskim

Jeżeli uwielbiasz naturę, lubisz różne kwiaty i chciałbyś posiadać kolorowy. Trochę nieuporządkowany ogród, zdecyduj się na styl wiejski, często nazywany rustykalnym. Taki ogród ma klimat, jest pełen barw, kształtów i zapachów, przywodzących na myśl wspomnienia z wakacji na wsi.

Ogród w stylu wiejskim to przede wszystkim rozległe kwietne rabaty, nieregularne trawniki i malowniczo wijące się ścieżki. Wbrew pozorom nie jest ani przestarzały, ani mało dekoracyjny!

Główną ozdobą takiego ogrodu są rośliny. Najlepsze są gatunki mało wymagające i dostosowane do naszego klimatu np. Rodzime drzewa, krzewy, byliny oraz rośliny sezonowe, warzywa i rośliny sadownicze, ale również rośliny cebulowe i bulwiaste.

Wiejski ogród powinien być jak najbardziej zbliżony do natury i sprawiać wrażenie nieuporządkowanego. Nie znajdziemy w nim równo przystrzyżonych żywopłotów, dopracowanych firm geocentrycznych, roślinnych rzeźb, egzotycznych roślin, równiutkich chodników, czy dekoracje typu krasnale, zwierzęta.

O czym warto pamiętać projektując ogród w stylu wiejskim?

  • Kompozycje w stylu wiejskim muszą być kolorowe i różnorodne, dlatego dobrze tworzyć je z luźno przeplatających się grup roślinnych, układających się w duże, barwne plamy.
  • Roślinom mogą towarzyszyć dekoracyjne elementy uzupełniające – np. korzenie o ciekawym kształcie, interesujące kamienie, gliniane naczynia i doniczki, balie i metalowe misy.
  • Idealnie komponują się też ścieżki ze żwiru albo surowej cegły.
  • Do wykończenia dobra jest mała architektura z naturalnego drewna (np. płotki, altanki, pergole) i meble z wikliny.

Nasadzenia na rabatach w wiejskim ogrodzie nie muszą być przypadkowe. Jeśli wybrane do uprawy gatunki posadzimy chaotycznie lub niezgodnie z ich wymaganiami, z czasem będą sprawiać spore problemy. Światłolubne kwiaty posadzone w cieniu przestaną kwitnąć, stracą ładny wygląd i będą chorować. Natomiast rośliny preferujące cień, na słońcu będą narażone na poparzenia i wysychanie, a gatunki ekspansywne posadzone na zbyt małej przestrzeni, w czasie zdominują inne rośliny.

Gatunki dobrze dobrane, nie będą sprawiać większych problemów i szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, bo doskonale poradzą sobie w naturalnym ogrodzie. Będą się same rozmnażać za pomocą nasion lub podziemnych rozłogów, dadzą sobie radę z chwastami i nie będą sprawiać problemów w okresie zimowym. Większość roślin w takich ogrodach powinno rzadko chorować lub padać ofiarom szkodników.

Jakie rośliny do wiejskiego ogrodu?

Wybór najlepszych roślin do ogrodu wiejskiego powinniśmy rozpocząć od największych roślin bazowych (tzw. architektonicznych) , które będą tworzyły ramę dla reszty nasadzeń i rabat kwiatowych.

Najlepiej sprawdzą się w tej roli krzewy i drzewa dobrze znane z terenów podmiejskich:

  • kaliny koralowe,
  • jaśminowce,
  • wierzby,
  • lilaki pospolite (bzy),
  • wierzby,
  • brzozy,
  • sosny,
  • głogi,
  • rokitniki,
  • czeremchy,
  • jarząby (jarzębina),
  • jałowce,
  • modrzewie,
  • lipy,
  • jesiony,
  • buki.

Na wyższe piętra rabat z powodzeniem można wybrać okazałe lub wysokie:

  • byliny,
  • łubin,
  • krwawnik pospolity,
  • słoneczniczek szorstki,
  • piwonie,
  • margerytki,
  • lilie tygrysie,
  • floksy wiechowate,
  • rudbekie błyskotliwe,
  • ruta zwyczajna;

Mało wymagające rośliny dwuletnie:

  • malwy,
  • naparstnice,
  • dziewanny;

Oraz rośliny jednoroczne:

  • kosmosy podwójne pierzaste,
  • lwie paszcze,
  • ślazówki letnie.

Na przedzie rabaty najlepiej prezentują się niskie:

Byliny, np.:

  • bodziszki bylinowe,
  • dzwonki skupione,
  • kocimiętki Faassena,
  • przywrotniki
  • niektóre gatunki goździków;

a także kwiaty roczne np.:

  • nagietek lekarski,
  • aksamitka,
  • nasturcja

Warzywa w ogrodzie wiejskim

Powinny się tu znaleźć przede wszystkim warzywa, które są wykorzystywane świeże: sałata, roszpunka czy szczypiorek. Dobrze jest posadzić kilka krzaczków pomidorów, bo najsmaczniejsze są owoce zrywane w pełni dojrzałe, a takie bardzo trudno znaleźć w sklepach.
Troszkę miejsca można przeznaczyć pod warzywa, które nie są tak bardzo popularne np.: kardy, karczochy (tworzą efektowne kwiaty), melony, skorzonerę, szparagi. Inne najlepiej potraktować jako tworzywo plastyczne. Przy projektowaniu rabaty pomocne będą pióropusze liści marchwi, jarmużu i pietruszki, kule kapusty (karbowane u kapusty włoskiej, natomiast w odcieniach zieleni, żółci, różu i fioletu u odmian ozdobnych) i czerwone buraczki (zwłaszcza odmiany liściowe). Warto posadzić dynie, kabaczki, patisony i bakłażany, które mają okazałe liście , piękne kwiaty i owoce. Dekoracyjne są również zielone, żółte i fioletowe strąki fasoli.