Niebezpieczne rośliny w ogrodzie. Uwaga na trujące rośliny.

Dom i ogromny ogród – marzenie wielu z nas. Altanka, oczko wodne, mnóstwo pięknych kwiatów, które będą dawać ukojenie w gorsze dni i ozdabiać życie w te lepsze. Czy coś może pójść nie tak?

Nie każdy posiadacz ogrodu jest jednocześnie znawcą królestwa roślin. Często nie zdajemy sobie sprawy, że niektóre z nich są trujące, np. dla naszych dzieci, które przez nieuwagę zainteresują się nimi, a to może skończyć się naprawdę źle.
Rośliny zawierające szkodliwe dla człowieka związki to nie kilka poszczególnych kwiatów czy krzewów – obejmują one setki a nawet tysiące różnych gatunków. Należy jednak dobrze poznać ich właściwości, ponieważ nie wszystkie z nich musimy od razu usuwać z ogrodu. W tym przypadku niestety musielibyśmy się od razu pozbyć popularnych tulipanów, narcyzów czy konwalii.
Niektóre z nich mają trujące korzenie lub kłącza – nie należy więc popadać w paranoję, wątpliwe jest by dziecko wykopało korzeń, by go zjeść. Podobnie jest z organami znajdującymi się na powierzchni ziemi – zazwyczaj nie stwarzają zagrożenia, ponieważ ich wygląd nie powoduje chęci spożywania – jednak w tym przypadku należy zachować większą ostrożność.
Na wszelki wypadek powinniśmy zrezygnować z sadzenia roślin silnie toksycznych oraz tych, które wytwarzają trujące owoce, przyciągających zainteresowanie dzieci.

Co robić w przypadku zatrucia toksyczną rośliną lub jej owocem?

Pierwsza i najważniejsza zasada – natychmiastowa konsultacja z lekarzem. Warto zabrać ze sobą fragment rośliny, która była przyczyną zatrucia.
Musimy pamiętać, że nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkich reakcji organizmu, dlatego wykluczone jest leczenie domowymi sposobami. Możemy sobie tylko zaszkodzić.

Spis trujących roślin ogrodowych

  1. Rośliny posiadające atrakcyjne owoce:
    – Aukuba japońska. Jest to krzew o wysokości 200-300cm. Z ciemnozielonych, błyszczących liści powstają czerwone pestkowce. Jest popularną ozdobą w ogrodach orientalnych oraz parkach. Nadaje się także na żywopłoty. Spożycie trujących organów rośliny powoduje wymioty, biegunkę i zapalenie przewodu pokarmowego – z reguły nie są to objawy groźne dla zdrowia.
    – Kruszyna pospolita – krzew 2 lub 3 metrowy. Posiada liście o jajowatych kształcie, kwiaty zielono-białe, owoce czerwone, wraz z dojrzewaniem czarne. Co ciekawe – korę kruszyny wykorzystuje się w ziołolecznictwie, natomiast zagrożeniem dla ludzi są liście oraz owoce krzewu. Objawy są nieprzyjemne (wymioty i biegunka), jednak nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życie człowieka.
    – Cis pospolity. Jest to krzew osiągający wysokość kilku metrów. Trującymi organami są wszystkie części rośliny prócz owoców (jednak nasiona już tak). Owoce są jednak elementem przyciągającym uwagę. Objawy zatrucia (np. w wymioty, biegunka, zakłócenia pracy serca, w ekstremalnych przypadkach nawet śmierć).
  2. Trujące rośliny o pięknych kwiatach:
    – Tojad mocny – jest to bylina, która osiąga wysokość 100-200cm. Wytwarza piękne, fioletowe kwiaty zebrane w grona oraz pięcio- lub siedmiodzielne liście. Wykorzystywana jest w ogrodach naturalistycznych, na wysokie rabaty. Najbardziej toksyczne części rośliny to korzenie i nasiona, jednak wszystkie pozostałe jej organy również stanowią zagrożenie. Tojad zawiera bardzo silną toksynę – akonitynę, spożycie nawet 2g tej rośliny może okazać się śmiertelne, spożycie mniejszej ilością działa najpierw pobudzająco, później paraliżująco. Toksyna może też wnikać przez skórę, dawniej tojad wykorzystywany był do zatruwania strzał.
    – Naparstnica purpurowa – bylina, która osiąga 80-150cm. Posiada kapturowate, fioletowe kwiaty zebrane w grona. Jest to popularna roślina na wysokie rabaty, w ogrodach naturalistycznych i wiejskich. Wykorzystuję się ją do produkcji preparatów nasercowych. Jej zjedzenie może powodować mdłości, biegunkę, zaburzenia widzenia, paraliż i śmierć poprzez zatrzymanie pracy serca.
    – Mak polny – wykształca pierzaste, podłużne liście i miseczkowate, pojedyncze kwiaty o pięknej, czerwonej barwie. Jest to roślina wykorzystywana w farmaceutyce oraz na rabaty. Najczęściej objawy zatrucia występują po spożyciu niedojrzałych części owoców, możemy zmierzyć się z bólami brzucha oraz wymiotami.
  3. Na oddzielny punkt zasługują rośliny powodujące podrażnienia skóry
    Niektóre z nich mają działanie fototoksyczne – mogą uczulać jedynie w czasie słonecznej pogody. Zwykle takie podrażnienie nie stanowi niebezpieczeństwa.
    Przez kontakt ze skórą mogą uczulać takie rośliny jak: bukszpan zwyczajny, kleome ciernista, zawilec żółty, jaskier, gryka zwyczajna, aralia wysoka, wilczomlecze (sok mleczny)., ruta zwyczajna, runianka japońska.